Élménysziget Akadálymentes honlap
Facebook Profil
Értesüljön Ön is elsőként legújabb ajánlatainkról a FACEBOOK-on.
Jelölje be ismerősnek a következő profilt:
"Turisztikai És Szabadidő Központ"
Paintball

PAINTBALL

Csapatépítésre, osztálykirándulásra, táborozókra optimalizálva.

Tiszaliget élménysziget! (EFOP-1.2.12-17-2017-00002) projekt honlap megtekintéséhez kattintson ide.
Megjelent! Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány 20 éve
Megtekintéshez kattintson ide
« Vissza

A táborok egyre megfizethetetlenebbek, mi legyen a gyerekkel?

2001.03.29. - Szoljon.hu

 Jövő héten befejezik a tanítást az iskolákban. A szülőknek nem kis gondot okoz a gyermekfelügyelet megoldása a szünet ideje alatt. Napközis tábor vagy nagymama?

 - A nyári szünet a gyerekeimnek szabadságot, örömöt, számomra pedig sok fejtörést okoz - mondta a szolnoki Kiss Brigitta. - A lányom és a fiam a június 20-ai hetet táborban töltik, mindezért összesen 28 ezer forintot kell fizetnem - jegyezte meg az anyuka.
A nyári szünet ideje alatt mindig lesz nyitva tartó ügyeletes óvoda, tájékoztattak a Szolnok Városi Óvodáknál. Június 20-tól július 29-ig a huszonkét tagóvodából tizenkilenc zárva tart majd. Ebben az időben három óvodában lesz ügyelet. 

- Sok éves nyári táboroztatási tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy a szülők számára a legnagyobb gondot a nyári szünidő eleje és vége jelenti - mondta Rátkainé Hegedűs Ilona, a szandaszőlősi általános iskola pedagógusa. - A nyári napközi a szünet első három hetében a legzsúfoltabb. Nyár közepén a szülők többnyire vagy szabadságon vannak, vagy fizetős táborokba íratják a gyerekeket - számolt be. 
Rátkainé Hegedűs Ilona elmondta, hogy van a gyerekeknek egy csoportja, körülbelül 60-70 fő, akik szinte az egész nyarat a napközis táborban töltik. 

A Szolnoki Gyermek- és Ifjúsági Közalapítvány immáron huszonegyedik alkalommal nyitja meg a nyári napközi kapuit a tiszaligeti Turisztikai és Szabadidő Központban - közölte Bíró Árpád ügyvezető igazgató. Szolnok önkormányzata anyagi támogatásának köszönhetően a tábor ismét térítésmentes. A résztvevő gyermekek szülei csak ugyanazokat a költségeket fizetik, amit az iskolai időszak alatt. A gyerekek reggel 8 órától délután 16 óráig szakképzett pedagógusok felügyelete mellett töltik a napjaikat, melyeket különböző sport-, ügyességi és szellemi vetélkedők színesítenek. Strandlátogatás is szerepel a programban, de a szervezők gondoltak egy-egy kirándulásra is. 

Boda Ilona, a szolnoki Fogyatékosok Nappali Intézményének vezetője elmondta, hogy míg falun könnyebb helyzetben vannak a családok, addig a városban élők számára több fejtörést okoz a szünidő megszervezése. A legtöbb anyuka, apuka félti a munkahelyét, ezért nem mernek több hetes szabadságot kivenni.  - Falun a gyerekek nagyobb biztonságban vannak a ház udvarán, mint a városiak az utcán. A lakótelepi nebulók közül többen töltik a nyár egy részét a Napsugár Gyermekházban vagy itt nálunk, a Kamasztanyán. A játszótéren is megfordulnak a gyerekek. A szülők azonban nem szívesen hagyják egész nap magukra csemetéiket, hiszen az étkezésükre is oda kell figyelni - jegyezte meg Boda Ilona.
Az iskolai szünet régóta, a tradicionális családok széthullása óta gondot okoz a szülőknek - mondta Szoboszlai Zsolt szociológus. Lényegesen hosszabb a nyári szünet, mint akár a két szülő együttes szabadsága. Ugyanakkor sok az egyszülős család, másrészt nem jellemző a többgenerációs, nyugdíjas nagyszülőkkel is rendelkező háztartás. Így a szülő a saját és a sokszor még aktív, nem ritkán vidéken élő nagyszülők erőforrásai után pótmegoldásokra kényszerül.

A „szülőhelyettesítő” megoldások sorában jó hely lehetne az iskolai tábor. Ezt azonban az iskolák, pedagógusok egyre kevésbé vállalják, s növekvő költségük miatt a táborok egyre megfizethetetlenebbek. A nagyobbacskák így sokszor „kulcsos” gyermekként az utcára szorulnak, a kisebbek pedig valamelyik szülő munkahelyére.

- Szerintem meg kellene érteni felelős oktatásirányítási szinteken, akár a most formálódó oktatási törvény alkotóinak, hogy a tartalmas szabadidő, a gyermeki közösségek együtt tartása, nevelése, a tanulókra fordított kulturális ráfordítások az ország termelő erőivé válnak pár éven belül - magyarázta a szociológus. - Hiszen nem mindegy, hogy a felnövekvő gyermek a szünetekben mivel, hogyan szocializálódik. A jól képzett, kiegyensúlyozottan felnövekvő gyermek értékesebb polgár, hatékonyabb munkaerő lehet. Erre áldozni kellene, mégpedig humán területen, iskolai szabadidő szervezők és anyagiak, különböző napközis és hétközis megoldások terén egyaránt - mondta.
Veszélyeket is tartogat a szünidő!

Nyaranta megnövekszik az eltűnés miatt körözött fiatalok száma - tájékoztattak a megyei rendőr-főkapitányságnál. A kalandvággyal kezdődő csavargásoknak gyakran bűncselekmény a vége.
 - Gyermekünk érezze azt, hogy figyelünk rá, mindig van rá időnk és az ő problémái fontosak számunkra! - hangsúlyozták. -  A lelki gondok, a meg nem értés arra indítja a gyermekeket, hogy elcsavarogjanak otthonról, illetve egymás társaságában találjanak megértésre. A csavargás, a bandákba tömörülés több veszélyt is tartogat.
 
Táborok megközelítő árai 

Tábor típusa Ár (ezer Ft/hét)
Röplabda 10-12 
Kézműves 13-15 
Futball 12-15 
Lovas 20-30 
Sport 13-14
Úszó 15-25
Forrás: Új Néplap-gyűjtés
 
Adatvédelmi tájékoztató